WOORDJES VAN TROOST

PERSOONLIJKE AFSCHEIDSCEREMONIES

Wanneer een dierbare overlijdt, moet in korte tijd een uitvaart geregeld worden. Als ceremonieleider en vormgever bij afscheid ontwerp ik een afscheidsdienst naar jullie wensen. Ik vind samen met jullie de goede woorden, ik spreek deze woorden uit en geef de afscheidsceremonie vorm.

Dit alles in een persoonlijke en gemoedelijke sfeer. Uiteraard in goed overleg met de uitvaartverzorger. Een uitvaartverzorger neemt over het algemeen de praktische zaken voor zijn rekening. Als ceremonieleider kijk ik samen met de familie naar de inhoud van de afscheidsceremonie. Heel traditioneel? Of net even anders dan anders? Alles kan. Alles mag. Júllie bepalen hoe het afscheid vorm krijgt.

Ik werk onafhankelijk en ben rechtstreeks te benaderen of via de uitvaartverzorger. Neem gerust contact met me op als ik iets voor jullie kan betekenen.

MOGELIJKHEDEN

Zo veel mensen, zo veel wensen... De mogelijkheden om invulling te geven aan het afscheid zijn eindeloos.

Live-muziek. Of muziek waar je nog nooit aan had gedacht... Een reis door het leven in foto's. Een laatste proost. Een persoonlijk gedicht voor het gedachtenisprentje. Hulp aan mensen die willen spreken bij het afscheid. Een tastbare herinnering die jullie de aanwezigen na afloop mee willen geven. 

Misschien vinden jullie het fijn om na het afscheid een mooi vormgegeven boekje met alle teksten van de ceremonie te ontvangen.

Alles is mogelijk. En ik denk graag met jullie mee.

 

Hier kunnen jullie lezen wat mijn werkwijze is bij het verzorgen van een afscheidsceremonie.

UITGEBREID GESPREK

Bij jullie thuis hebben we een uitgebreid gesprek waarin we samen de afscheidsceremonie vorm gaan geven. Dit gesprek vindt plaats nadat met de uitvaartverzorger de praktische zaken geregeld zijn. Al jullie wensen zijn bespreekbaar.

We denken onder andere samen na over muziek, teksten, foto’s, gedichten, persoonlijke symbolen en rituelen. Maar ook over mensen die willen spreken tijdens de dienst (of op een andere manier willen bijdragen aan de ceremonie).

Ik vind het belangrijk om aanwezige kinderen bij het afscheid te betrekken. Wanneer zij dat willen, krijgen zij hun eigen betekenisvolle rol, passend bij hun leeftijd.

Alles in goed overleg, op maat en naar jullie wensen.

Daarna zetten we het leven van de overledene in het licht. Wie was hij of zij? Welke mijlpalen en unieke momenten mogen niet ontbreken in zijn of haar verhaal? Of… welke hele gewone en alledaagse dingen maken de herinnering juist heel bijzonder? Het levensverhaal van jullie dierbare staat centraal in de levensschets die ik schrijf en die ik tijdens de ceremonie zal uitspreken. Mijn wortels zitten stevig in de Siebengewaldse grond. Indien gewenst, kan ik de ceremonie ook in het dialect doen.

TEKSTEN EN DRAAIBOEK

Na het gesprek schrijf ik alle teksten voor de ceremonie. Welkomstwoorden, afscheidswoorden, de levensschets, woorden ter herinnering. En alles daar tussenin. Ook maak ik een duidelijk draaiboek met alle onderdelen van de afscheidsdienst. Ik zorg voor een goede balans tussen muziek, teksten en rituelen en maak een passend geheel. Natuurlijk lezen jullie voor de uitvaart alle teksten. Samen kunnen we waar nodig dingen aanpassen.

DE DAG VAN HET AFSCHEID

In de dagen naar aanloop van de afscheidsdienst houden we contact met elkaar om de puntjes op de i te zetten. Op de dag van het afscheid zal ik jullie voorganger en spreker zijn tijdens de ceremonie.